W dniu 21 marca 2023 roku w ramach Dni Otwartych UPH odwiedziło nasz Wydział około 200 uczniów ze szkół średnich i podstawowych. Mieli oni okazję wziąć udział w wielu ciekawych wykładach i warsztatach, przygotowanych przez nauczycieli z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa oraz Instytutu Zootechniki i Rybactwa,w szczególności na temat: monitoringu warunków meteorologicznych, jakości owoców i warzyw, rolniczego wykorzystania węgla brunatnego, roli biznesplanu w zarządzaniu, podstaw Systemu Informacji Geograficznej, oceny jakości serów i produktów mięsnych, animaloterapi, znaczenia zwierząt w życiu człowieka i podstaw sokolnictwa.
W ramach Dni Otwartych na Wydziale Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach odbędą się w dniu 21 marca 2023 r. prowadzone przez pracowników Wydziału następujące warsztaty:
- Wykorzystanie węgla brunatnego w rolnictwie i ogrodnictwie - prof. dr hab. Barbara Symanowicz
- Pogoda - pomiary i obserwacje - dr hab. inż. Elżbieta Radzka, prof. uczelni
- Dojrzałość a jakość plonu owoców i warzyw - dr hab. inż. Jolanta Franczuk, prof. uczelni
- Biznesplan - narzędzie zarządzania - dr inż. Marek Niewęgłowski
- Zastosowanie Systemu Informacji Geograficznej (GIS) w planowaniu przestrzennym - dr Mirosław Meksuła
- Co warto wiedzieć o serach żeby jeść – dr hab. Krzysztof Młynek prof. uczelni, mgr Wiesława Zawadzka
- Czy wiesz co jesz – ocena sensoryczna produktów mięsnych – dr hab. Halina Sieczkowska prof. uczelni, dr inż. Krystian Tarczyński
- Zwierzęta w życiu człowieka – dr inż. Elżbieta Horoszewicz, dr inż. Agata Danielewicz, mgr inż. Anna Jakubczak, mgr inż. Paulina Kiwacz
- Animaloterapia – warsztaty w Pracowni Małych Zwierząt – dr inż. Dorota Kołodziejczyk, dr Anna Wereszczyńska
- Sokolnictwo – żywe dziedzictwo ludzkości – dr Urszula Zaremba